A fenntarthatóságot is díjazzák a Bocuse d’Or budapesti döntőjén

Budapest, 2020. február 3. – Február 5-én zajlik a Bocuse d’Or szakácsverseny magyarországi döntője, ahol eldől, hogy a hat döntős séf közül ki képviselheti hazánkat az európai selejtezőben. Idén egy új elismerést is szerezhetnek a versenyzők: a fenntartható főzést különdíjjal jutalmazza a S.Pellegrino.

Két Michelin-csillagos étterem séfje is esélyes a győzelemre a világ egyik legrangosabb kulináris versenyének hazai döntőjén. A februári megmérettetésen Csik Gábor, Haraszti Zsolt, Huszár Tibor, Kelemen Roland, Palágyi Eszter és Veres István között dől el, hogy ki utazhat Tallinba a Bocuse d’Or európai döntőjére.

A versenyzőknek a nemzetközi kiírás alapján, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által összeállított feladatokat kell elvégezniük: a haltálban a pisztrángé lesz a főszerep, a hústál fő alapanyagai pedig a fürj és a kacsamáj lesznek. A séfeknek az előkészületektől a tálalásig szigorú versenyszabályzatot kell követniük.

A rendezvényt évek óta támogató S.Pellegrino küldetése, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogassa a gasztronómiát, ezért is alapította idén a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjat. Az elismerést az a versenyző kapja, aki a leginkább figyel a takarékos alapanyag-felhasználásra és a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint csökkenti a nem újrahasznosítható műanyagok használatát. A díjazott séf az ikonikus olasz márka jóvoltából elutazhat a március 28-30. között Ljubljanában zajló European Food Summitra, amelyen a világhírű szlovén séf, Ana Roš is részt vesz. A rendezvény a fenntartható élelmiszerhasználatról szóló diskurzus egyik legfontosabb platformja.

A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetése már hazánkban is egyre népszerűbb, köszönhetően az előző évek magyar sikereinek. Számunkra fontos, hogy olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akik hozzánk hasonlóan szem előtt tartják az előremutató kezdeményezéseket és a fiatal tehetségek felkutatását. A S.Pellegrino köztudottan elkötelezett támogatója a konyhaművészetnek, megtiszteltetés, hogy díjukkal tovább növelik az esemény színvonalát” – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A korábbi sikeres együttműködések után idén a Bocuse d’Or versenyzőinek szerettünk volna kedvezni: a hazai fordulóban különdíjat adunk át annak a séfnek, aki a fenntarthatóságot képviseli az alapanyagok felhasználásával és a főzés során keletkező hulladék csökkentésével. Fontos számunkra, hogy a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett versenyzők megfelelő elismerésben részesüljenek, ezért már a tavalyi évben létrehoztunk erre a célra egy különdíjat a S.Pellegrino Young Chef versenyen. Reméljük, hogy ezekkel a díjakkal a konyhaművészet iránt érdeklődők figyelmét is felhívjuk a társadalmilag felelős gasztronómia jelentőségére” – emelte ki a díjat átadó Stefania Cugerone, a S.Pellegrino Észak- és Közép-Európáért felelős területi menedzsere.