EGÉSZSÉGES HIDRATÁCIÓ

 

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is. Szakértők azt javasolják, ne várjunk addig, amíg szomjasok leszünk, hiszen ilyenkor már komolyabb vízvesztésre figyelmeztet a szervezetünk.

Magyarország
ásványvíz-nagyhatalom

 

Hazánk Európa egyik leggazdagabb természetes ásványvízlelőhelye, földalatti vízkészletekben és ásványvizekben bővelkedő terület. A Kárpát-medence kedvező geológiai adottságainak köszönhetően az évezredes kőzetek alatt kiváló minőségű, szennyeződéstől mentes természeti kincs található. Magyarország 274 hatóságilag elismert ásványvízlelőhelyével valóban előkelő helyet foglal el a kontinens nagy múltú ásványvizekkel rendelkező országai között, hiszen Franciaországban jelenleg 101, Olaszországban pedig 305 elismert lelőhelyet tartanak nyilván. A történeti adatok szerint hazánk ásványvizeit már több száz évvel ezelőtt élő őseink is ismertek, a frissítő italokat pedig előszeretettel fogyasztották.

Honnan származik
ez a természeti kincs?

 

A természetes ásványvíz föld alatti, védett vízadó rétegekből származik. Az apró vízcseppek hosszú évezredek alatt jutottak el a kőzetek mélyébe, ahol az ásványok parányi részecskéivel gazdagodva hatalmas ásványvízkinccsé álltak össze.

Csak azok a vizek minősülnek természetes ásványvíznek, amelyek teljesítik az illetékes hatóságok által felállított szigorú kritériumokat:

  • garantáltan védett vízadó rétegből származnak,
  • eredendően tiszták,
  • szennyeződésmentesek,
  • állandó összetétellel rendelkeznek,
  • meghatározott mennyiségű összetevőt tartalmaznak,
  • kedvező hatással bírnak az egészségre,
  • helyben palackozottak,
  • valamint nem estek át semmilyen kezelésen.

A palackozott ásványvíz a folyamatos ellenőrzésnek és a szabályok betartásának köszönhetően így olyan formában juthat el a fogyasztókhoz, ahogy a természet megalkotta.

Mennyi folyadékot
érdemes fogyasztani
naponta?

 

Az élettani folyamatok megfelelő működésének egyik kulcsa az egészséges vízháztartás. A hidratáltság nem csupán a jó közérzet fenntartásához járul hozzá, de teljesítményünkre, fizikai és mentális jóllétünkre is hatással van. Átlagos fizikai aktivitás mellett egy felnőtt nő számára napi 2 liter, egy felnőtt férfi számára 2,5 liter folyadékpótlás, leginkább ásványvíz fogyasztása javasolt, amely ásványianyag- és nyomelemtartalmának, valamint állandó összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas a napi folyadékbevitel biztosítására. Edzés során, illetve nagy melegben növekszik a folyadékszükséglet, ilyenkor nagyobb mennyiség elfogyasztása szükséges, hiszen hosszú távon az enyhe dehidratáció is súlyos következményekhez vezethet. Csecsemők és gyermekek esetén különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, mert az ő testük víztartalma jelentősen magasabb, ezért érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából.

ÁSVÁNYVÍZ-KALKULÁTOR

A víz szerepe az emberi testben létfontosságú. Az újszülöttek testének mintegy 75-80 százalékát víz képezi. A felnőttek testének hozzávetőleg 60-70 százaléka víz, például egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet nagyjából 54 liter vizet tartalmaz. Különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk egyik összetevője a víz: az agy 78, a vér 86, a szív 77, a máj 84, az izmok pedig 70 százaléka víz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik, és a veséken naponta 2000 liter testnedv folyik át. Emberi fogyasztásra csak az édesvíz alkalmas, így van ez az állatok és növények esetében is.

A megfelelő hidratálás és ásványianyag-pótlás mindannyiunk számára elengedhetetlen: a hidratáció fenntartása mind fizikai, mind pedig szellemi teljesítőképességünk szempontjából nagyon fontos. A szervezetben néhány százalékos folyadékveszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése.

Add meg magasságod, testsúlyod, életkorod, valamint nemed, és ásványvíz-kalkulátorunk kiszámolja a számodra optimális napi ásványvízmennyiséget.