A természetes ásványvíz eredendően tiszta, a természet szűri, és nem tartalmazhat vegyszerekket. Összetétele a forrástól a palackig változatlan marad, érintetlensége garantált. A csapból soha nem folyat ásványvíz, hiszen még ha a vízadó réteg vagy az összetétel hasonlíthat az ásványvizekéhez, nem érintetlenül, hanem vegyszeres kezelési eljárás után jut el a fogyasztóig.
Az ásványvizek sok sót tartalmaznak
A magyar ásványvizek többsége kevés nátriumot tartalmaz. A vizek túlnyomó többsége megfelel az ivóvízre előírt határértéknek (200 mg/l alatt), ráadásul a szigorúbb, alacsony nátriumtartalomra vonatkozó határértéket (20 mg/l alatt) is teljesíti több ásványvíz, például a Szentkirályi is. A legtöbb nátriumot a gyógyvizek tartalmazzák, de ezek különleges összetételűek, és a piacnak kevesebb mint 1%-át adják.
A gyümölcsök és zöldségek helyettesítik a vizet.
A legtöbb gyümölcs és zöldség főként vízből áll, de sok rostot is tartalmaz, amely megköti a vizet és növeli az emésztőrendszer térfogatát. Minél rostosabb egy étel, annál több folyadékra van szükség. Például a dinnye, alma, eper, körte, uborka, sárgarépa, paprika vagy karfiol víztartalma nagyban hozzájárul a folyadékbevitelhez, míg a padlizsán vagy karalábé fogyasztása több ivást igényel.
A sima víz elég.
Izzadás során a szervezet ásványi anyagokat is veszít, ami fizikai megterhelés vagy sport során fokozódik. Ezek pótlására a természetese ásványvizek a legalkalmasabbak, mindennapi fogyasztásra a gyenge vagy közepes ásványianyag-tartalmú ásványvizek (legfeljebb 1000 mg/l oldott szilárdanyag) a legideálisabbak.
A hűtött italok a legfrissítőbbek nyáron
Nyáron a legideálisabb a kb. 16°C-os ital fogyasztása, mert a nagyon hideg italok csak rövid ideig csillapítják a szomjat, és a sejtek nem képesek hatékonyan felszívni a folyadékot. A jeges italok ráadásul hősokkot és gyomorgörcsöt is okozhatnak, hasonlóan a túl édes italokhoz.
Az ásványvizet csak korlátozott mennyiségben lehet inni vagy váltogatni kell őket
A természetes ásványvizek mindennapi fogyasztásra alkalmasak, és korlátlanul élvezhetők kortól és egészségi állapottól függetlenül.
Nem szabad inni az étkezés közben.
Az optimális emésztéshez fontos a megfelelő folyadékbevitel étkezés előtt, alatt és után. Étkezés előtt a folyadék biztosítja a nyáltermelést, ami segíti az étel megrágását és összekeverését, az étkezés közbeni folyadék pedig a gyomorban a megfelelő állagot elérését segíti, hogy az étel hatékonyan keveredjen a gyomornedvvel és továbbhaladjon a bélbe.