Tengeri sünös étellel nyert a fiatal séf – kihirdették a S.Pellegrino Young Chef Academy 2023 díj győztesét

Budapest, 2023. október 9. – Lezárult a világ legizgalmasabb fiatal séfeknek szóló versenye, október 5-én este kihirdették az ötödik S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének győztesét. A Milánóban megrendezett kétnapos nagydöntőn 15 fiatal séf mutathatta be tehetségét, kreativitását és a gasztronómia jövőjéről alkotott elképzeléseit. A világhírű séfekből álló zsűrit végül Nelson Freitas nyűgözte le, így ő nyerte el a rangos elismerést, a S.Pellegrino Young Chef Academy 2023 díját.

Az ibériai országokat képviselő fiatal portugál séf, Nelson Freitas „Ropogós vörös sügér, tengeri sün és házi készítésű fekete fokhagyma” elnevezésű ételével szállt versenybe, amelyet mentorával, Filipe Carvalhoval közösen dolgozott ki. A Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Pía León és Nancy Silverton világhírű séfekből álló zsűri elismerően nyilatkozott Freitas kifinomult konyhaművészetéről, az összetevők kiválasztásáról és az étel szépségéről, valamint az általa közvetített erős üzenetekről. A korábbi S.Pellegrino Young Chef Academy verseny díjazottjai, Jerome Ianmark Calayag (2021), Yasuhiro Fujio (2018), Mitch Lienhard (2016) és Mark Moriarty (2015) után, most Freitas előtt nyílt meg az út, hogy tehetségét és munkáját még magasabb szintre emelje, és részt vegyen a gasztronómia jövőjének formálásában.

A S.Pellegrino Young Chef Academy fődíja mellett, a versenyen három tematikus díjat is kiosztottak, amelyek mind jól tükrözik a S.Pellegrino azon meggyőződését, hogy a gasztronómiának van társadalomformáló ereje, az ételek pedig képesek pozitív hatást gyakorolni az emberekre. A Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, amelyre a Fine Dining Lovers olvasói szavaztak, Ian Goh kapta az „Örökölt bárány” fogásával. Ételével a fiatal séf közvetítette leginkább származását, személyes hitvallását és értékeit. He-Sen Liu a „Shandong wagyu házi osztrigaszósszal” elnevezésű ételével a Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat érdemelte ki, ugyanis az ő étele testesítette meg leginkább a hagyomány és a fejlődés közti egyensúlyt, miközben képes volt kifejezni a kínai tradicionális gasztronómia örökségét. Artur Gomes pedig, a „Vale das Lobas” elnevezésű zelleres fogásáért nyerte el a Fenntartható Éttermek Egyesülete által odaítélt S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, mivel jellegzetes étele a fenntarthatóság meghatározó üzenetét közvetítette.

A prémium ásványvízmárka kezdeményezésével létrejött S.Pellegrino Young Chef Academy célja, hogy felkutassa a jövő nagyszerű séfjeit, és megmutassa nekik, hogyan tudják a bennük rejlő potenciált kibontakoztatni az oktatás, a mentorálás és a tapasztalatszerzés révén. Az S.Pellegrino hisz abban, hogy a gasztronómia messze túlmutat az étkezőasztalokon, valamint, hogy az ágazat fejlődését a fiatal séfek fogják előmozdítani. A nemzetközi séfverseny minden alkalommal rengeteg újító gondolkodású fiatal szakembert vonz, az ötödik S.Pellegrino Young Chef Academy megmérettetésre azonban minden eddiginél többen jelentkeztek, részvételi rekordot döntve. Az előválogatót követően, 15 régióból, összesen 166 séf kapott lehetőséget arra, hogy neves és elismert séfekkel közösen dolgozva mutassák meg a bennük rejlő lehetőségeket.

Stefano Bolognese, a Sanpellegrino nemzetközi üzletágának igazgatója elmondta, rendkívül büszkék arra, hogy a világ különböző tájairól érkező fiatal séftehetségek mind osztoznak a S.Pellegrino azon hitében, hogy a világot az ételeken keresztül jobbá lehet tenni. Kiemelte, hogy az idei verseny minden várakozásukon felül teljesített. „A milánói nagydöntő ismét megerősített minket abban, hogy együtt valami nagyszerűt lehet létrehozni. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik eljöttek Milánóba, hogy két napon át élvezzék az inspiráló beszélgetéseket, workshopokat és természetesen a kiváló főzéseket. Gratulálunk Nelson Freitasnak, aki egy nagyon kemény utolsó versenyben tudott kiemelkedőt alkotni, lenyűgözve a nagyra becsült zsűrinket, és így elnyerve az első helyet. Kívánjuk, hogy a jövőben sok lehetőséget kapjon, őrizze meg mindazt, amit ezen az izgalmas utazáson tanult, és járuljon hozzá az ágazat fejlődéséhez. Természetesen hálásak vagyunk valamennyi ígéretes fiatal séfnek, akik mentoraikkal együtt mindent megtettek, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Sok sikert kívánunk nekik a karrierjükhöz és ahhoz, hogy munkájukban mindig a szenvedélyük és értékeik vezethessék őket. Az idei séfversenyünk ugyan véget ért, de tekintsünk erre inkább új kezdetként a fiatal séfek életében. Elkötelezettségünk itt azonban nem áll meg, mivel hamarosan érkezünk a S.Pellegrino Young Chef Academy következő versenyének részleteivel.”

A S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23 verseny kiemelt eseményei az S.Pellegrino Young Chef Academy és a Fine Dining Lovers oldalain érhetőek el. További információk a séfverseny weboldalán olvashatók.