Varga Ádám – Szentkirályi Tehetségprogram 2021

Varga Ádám

Hétéves koromtól kezdve öt évig úsztam, de egy idő után nagyon unalmasnak találtam. Az édesapám kajak-kenu edzőként dolgozott, így adta magát, hogy az új sport, amit kipróbálok, a kajak lesz. Egy rövid ideig csak szórakozásból sportoltam, de nagyon hamar elkezdtem versenyezni.

Azt hiszem, az úszás remek alapot és keringést adott nekem, mert sikerült egy olyan technikát kifejlesztenem, amelynek köszönhetően jobb tudok lenni a többi versenyzőnél. Ráadásul nem csupán síkvízen, de maratoni számban is indulok; utóbbi azt jelenti, hogy nincs rögzített pálya, és a vízi szakaszokat futás is követi.

Az elmúlt három év különösen eredményesen sikerült, és komolyan fel tudtam készülni arra, hogy jövőre már a felnőtt csoportban versenyezzek. 14 alkalommal sikerült első helyet elérnem mind egyéni, mind pedig páros vagy csapathajóban, 500, 1000 és 4000 méteres távokban is. Amire a legbüszkébb vagyok, az a tavalyi minszki ifjúsági világbajnokság, ahol kajak párosban első helyen végeztünk 1000 méteren. Nem csupán a dobogó legfelső foka volt elképesztő, hanem az is, hogy az volt életem első világbajnoksága! Az Ifjúsági Maraton Világbajnokságon pedig ezt követően két alkalommal – 2016-ban és idén is – első helyen végeztem egyéni és páros hajóban egyaránt.

Ahhoz, hogy jövőre a felnőtt korosztályban is hasonló sikereket tudjak elérni, nagyon komolyan kell készülnöm, ami azt jelenti, hogy minden napból a lehető legtöbbet kell kihozni, a nyarat pedig természetesen végig kell edzeni. Az álmom, hogy kijussak az U23-as világbajnokságra 2018-ban. Nagy vágyam egy saját maratoni versenyhajó, amellyel bármikor fel tudok készülni a maratoni versenyekre. A Tehetségprogram támogatása többek között ebben jelent nekem óriási segítséget.

Kiemelkedő eredményei az elmúlt három évben:

  • 2015: Országos Bajnokság, 1. hely, 500, 1000 és 4000 méteren és váltóban
  • 2016: Ifjúsági Világbajnokság, 1. hely, kajak páros, 1000 méter
  • 2016: Ifjúsági Maraton Világbajnokság, 1. hely, egyéni és páros hajó
  • 2017: Ifjúsági Maraton Világbajnokság, 1. hely, egyéni és páros hajó
  • 2017: Ifjúsági Világbajnokság, 1. hely, egyéni 500 méter, 2. hely, egyéni 1000 méter