Benyó Máté – Szentkirályi Tehetségprogram 2021

Benyó Máté

Tízévesen, két osztálytársam hívott, hogy tartsak velük egy vitorlástáborba. Nagyon hideg volt, és végül hármunk közül csak nekem tetszett a vitorlázás, azért a következő évben ismét elmentem a táborba. Nagyon jól éreztem magam! 2014-ben beválogattak a Spartacus Sportegyesületbe, 2015 óta pedig a Tihanyi Hajós Egylet színeiben versenyzem.

Még óvodásként a kedvenc sportom a sakk volt, és számos versenyen indultam. Talán furcsán hangzik, de a vitorlázás több tekintetben hasonlít a sakkozáshoz. Mindkettő esetében sok múlik a taktikán, hogy minél előbb lásd, mi lesz a következő lépésed.

2015-ben a Magyar Bajnokságban még az 54. helyen végeztem, ezt egy évvel később, 2016-ban sikerült a 12., idén pedig az ifi kategóriában a 2. helyre feltornázni. A magyar ranglistán jelenleg a negyedik helyen szerepelek, 163 sportoló közül.

Ami a versenyeket illeti, két megmérettetésre vagyok igazán büszke, mindkettő az idei nyárhoz kötődik. A Magyar Bajnokságon harmadik helyen végeztem, és sportolói pályafutásom során Országos Bajnokságon először, dobogóra állhattam. Fantasztikus érzés volt! Életem első világversenyén pedig, a burgaszi Európa Bajnokságon – ahol csak néhány napot tudtam a helyszínen edzeni – 153 induló közül a 11. helyen fejeztem be a versenyt. Annak ellenére, hogy az első néhány nap nagyon izgultam, és nem is a kedvenc szelem fújt, mégis sikerült elérnem, amit célként tűztem ki: valahol a tizedik hely körül végezni.

Legközelebbi álmom, hogy országos bajnoki címet szerezzek, távlatosan pedig természetesen az európai bajnoki cím a cél. A vitorlázás esetében sok függ a helyi környezeti adottságoktól, ráadásul most különösen erős a mezőny, de minél több alkalommal tudok a nemzetközi versenyek előtt a helyszínen gyakorolni, annál nagyobb esélyem van az elsők között végezni. Egy vitorlázónak óriási segítséget jelent, ha a versenyek előtt a helyszínen, helyszíneken tud gyakorolni, hosszabb időt el tud tölteni azon a terepen, ahol versenyzik. A legtöbb esetben ez tengeri, óceáni helyszíneket jelent. Számomra a Tehetségprogram támogatása legjobban a helyszíneken való edzőtáborozás finanszírozásában segít majd: külföldi edzőtáborok, illetve a 2018-as ciprusi világbajnokság vagy a hollandiai Európa bajnokságra való felkészülés során is tudom kamatoztatni. Ráadásul március óta új edzőm van, akitől egyre több trükköt és praktikát tanulok.

Kiemelkedő eredményei az elmúlt három évben:

  • 2017: Magyar Bajnokság, 3. hely
  • 2017: Európa Bajnokság, 11. hely