Németh Nándor – Szentkirályi Tehetségprogram 2021

Németh Nándor

A testvérem hatására kezdtem el úszni 12 évvel ezelőtt; ő akkor focizott, és először az imponált, hogy milyen sok érmet szerzett. Én az úszásban a kezdetektől azt szerettem, hogy egyéni sport. Nyolcéves korom óta versenyzem, 14 éves koromtól az Egri Úszó Klub színeiben sportolok. A kedvenc számom a gyorsúszás.

Sokan kérdezik, hogy nem fárasztó-e minden nap, iskola után edzésre járni. Valójában nagyon ritkán fordul elő, hogy kevésbé vagyok motivált, de olyankor arra gondolok, mi a következő célom, és az mindig tovább hajt. Önmagam miatt sportolok, ezért magamnak kell bebizonyítanom minden alkalommal, hogy érdemes csinálni.

2017 különösen emlékezetes marad számomra: a budapesti úszó VB-n 4x 100 méteres gyorson harmadik helyezést értem el, ami azért is fantasztikus eredmény, mert magyar váltó korábban soha nem került ki vb-döntőre. A szintén 2017-es indianapolisi ifjúsági világbajnokság is hatalmas élmény volt, ugyanis két alkalommal is a dobogó legfelső fokára állhattam: a 4 x 100 és a 4 x 200 méteres gyors váltóban is első helyen végeztünk!

Az álmom most természetesen a 2020-as olimpiára való kijutás és az éremszerzés. Eddig nagyon jól alakult minden, ezért bízom benne, hogy jövőre, már a felnőtt korosztályban is sikerül bizonyítanom. A felkészülésben nagy segítséget jelentene egy ergométeres úszógép, amivel szárazföldön is ugyanazt az edzésmunkát lehet végezni, mint vízen, csak jóval nehezebb, ezért remekül lehetne vele a technikámat javítani. A Tehetségprogramban kapott támogatás egy ilyen eszköz beszerzésében biztos, hogy óriási segítséget jelent majd.

Kiemelkedő eredményei az elmúlt három évben:

  • 2016: Ifjúsági Európa Bajnokság, 2. hely, 4x 100 méteres mix váltó
  • 2017: Ifjúsági Európa Bajnokság, 1. hely, 4x 100 méteres mix gyors / 100 méteres gyors
  • 2017: Világbajnokság, 1. hely, 4x 100 méteres gyors
  • 2017: Ifjúsági Világbajnokság, 1. hely, 4x 100 méteres gyorsváltó / 4x 200 méteres gyorsváltó