Babáknak mamáknak


6 fontos tudnivaló a kisdedek nagy folyadékigényéről

 1. A kisbabák szervezetének a legnagyobb a folyadéktartalma, mintegy hatvan-hetven százalék. Ez az arány a növekedéssel egyre inkább csökken, idős korban már csupán ötven százalékos.
 2. Nem véletlen, hogy a folyadékveszteségre is a kisbabák a legérzékenyebbek, ezért is fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásukra.
 3. Az első időszakban természetesen legfontosabb az anyatej, későbbi folyadékszükségletük a külső hőmérséklettől, a fizikai aktivitástól, a táplálék fajtájától is függ.
 4. Erős fekete teát, cukros üdítőket, kóla félét soha ne adjunk nekik, a legjobb a tiszta és nem magas oldott ásványi anyagot tartalmazó természetes szénsavmentes ásványvíz.
 5. A kisbabák veséi még érzékenyek a túlzott mennyiségű ásványi anyagra, ezért számukra a mérsékelt ásványianyag-tartalmú szénsavmentes ásványvizek fogyasztása ajánlott.
 6. A szénsavmentes Szentkirályi ásványvíz mérsékeltnek számító, 520 mg/l összes oldott ásványi anyag tartalma miatt megfelelő és egészséges folyadék a kisbabák számára is.

Címkén rejtőzhet a „kék betegség”

Mire figyeljünk az ásványvizes palackok címkéin? A legfontosabb, hogy az oldott ásványianyag-tartalom az 520-1000 mg/l tartományban legyen. A kicsiknek adott ásványvizeknél különösen a nitrit- és nitrát tartalom lehet fontos. A kisbabák szervezete erre a két vegyületre a leginkább érzékeny.

Ekkor alakulhat ki az, amit a gyermekorvosok „kék betegségnek” neveznek. Ilyenkor a kisbaba, úgymond elkékül. A nitrát és a nitrit ugyanis a vérben hozzákapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz és megakadályozza az oxigén továbbítását, emiatt fulladásos halált okozhat. Súlyos következményekkel járhat ugyanis, ha rendszeresen magas nitrit- és nitrát tartalmú vizet adunk a gyermeknek.

Vizes közellenség: nitrit és nitrát

A csapvizeknél is figyelni kell arra, hogy mennyi nitrátot és nitritet tartalmaznak, erről a vízművek honlapjai ideális esetben tájékoztatnak. Előírás számukra, hogy tegyék közzé az általuk szolgáltatott vezetékes ivóvíz ásványianyag tartalmát, köztük a nitrit és a nitrát határértékeit. Ezeket a határértékeket a csapvíz sem lépheti át. A nitrit és nitrát elsősorban a folyamatosan műtrágyázott mezőgazdasági területeken fordulhat elő a csapvízben. E vegyületek feloldódnak a talajvízben, ezen keresztül az ivóvíz kutakba kerülhetnek, az emberi szervezetbe jutva pedig káros hatásokat váltanak ki.

A Szentkirályiban nincs nitrát és nitrit

A Szentkirályi ásványvíz teljesen biztonságos, mentes a nitrit- és nitrát tartalomtól. Vannak ásványvizek, amelyeknek címkéin az összetevők között nitrátot is találhatunk. Az ilyen ásványvíz egyáltalán nem javasolt kisbabáknak.

Hogyan óvjuk a kisbaba ásványvizét?

A kisbabáknak vásárolt Szentkirályi szénsavmentes ásványvízből csak úgy igyunk, ha előtte kitöltjük magunknak pohárba. Ha beleiszunk a palackba, a szánkból baktériumok kerülhetnek a vízbe, és ott is elszaporodhatnak.

A kisbabáknak szánt Szentkirályi szénsavmentes ásványvizet felbontás után célszerű hűtőben tárolni, hiszen ez is olyan élelmiszer, ami tartósítószert nem tartalmaz, ezért érzékenyebb a baktériumokra.

Cumisüvegben hűtés nélkül egy-két órán túl ne tároljunk

 Szentkirályi ásványvizet.

Tévhit, hogy az ásványvizek PET palackjaiból egészségre káros anyagok oldódnak ki. A Műszaki Egyetemen érzékeny módszerekkel vizsgálták a különböző ásványvizek flakonjait, kerülhetnek-e belőlük káros anyagok a tartalmukba. Az eredmények a Szentkirályi ásványvizek palackjainál bizonyultak a legjobbnak. Semmilyen kimutatható káros hatást nem találtak.

Babafürdetés Szentkirályi ásványvízben?

Nem számít luxusnak, ha a kisbabát olykor Szentkirályi ásványvízben fürdetjük. Erre kiválóan alkalmas az ötliteres kiszerelésű, különleges, vízcsepp alakú palackban forgalmazott szénsavmentes Szentkirályi ásványvíz, amelyet a szükséges hőmérsékletűre melegítve használhatunk. A Szentkirályi ásványvíz a hő hatására sem veszít értékes ásványianyag-tartalmából és tökéletesen megfelel a baba érzékeny bőrének, amely így nem érintkezik a csapvíz klórtartalmával.
 Szentkirályi tippek szoptatós kismamáknak

 • Gyümölcslevet, tejet és pépet is higíthatunk Szentkirályi ásványvízzel.
 • Csapvízzel csak akkor higítsunk, ha nem szennyezett arzénnel, nitrittel és nitráttal.
 • A csendes Szentkirályi ásványvíz főzéshez is ajánlott, finomabb lesz az étel.
 • A kisbabáknak adott, víztisztító készülékkel szűrt csapvízzel az a gond, hogy nem csupán a klórt tünteti el a szűrés, hanem az ásványi anyagokat is. Ezért javasolt a Szentkirályi ásványvíz fogyasztása, amely tartalmazza a szoptatós kismamák szervezetének szükséges ásványi anyagokat is.
 • Alkalmanként magasabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet is fogyaszthatnak, de rendszeresen nem ajánljuk. A legjobb az olyan 520 mg/l körüli összes oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása, mint pl. a Szentkirályi ásványvíz.

Szentkirályi tippek várandós kismamáknak

Ajánlatos csendes Szentkirályi ásványvíz fogyasztása a csapvíz helyett. A csapvizek klórtartalma károsíthatja a magzatot, behatolva a DNS-be, mutációkat hozhat létre az osztódó sejtekben. Az angliai Birminghamben megvizsgálták a klórozott víz hatását a terhességre. Kiderült, hogy ahol a csapvíz klórtartalma magas, és ahol ebből napi három-négy litert megittak a várandós kismamák, ott születési rendellenességeket tapasztaltak, az újszülöttek farkastorokkal, nyitott gerinccel jöttek világra. A klór ugyanolyan sejtkárosító a várandós kismamák számára, mint a dohányzás.

Ihatnak szénsavas vagy enyhén szénsavas Szentkirályi ásványvizet is, csak kevésbé ajánlatos. Az áldott állapotban lévőknek amúgy is van elég gondjuk, nem feltétlenül szükséges a buborékos vizek puffasztó hatásával megterhelni a szervezetüket. A szénsavmentes, csendes Szentkirályi ásványvíz viszont ideális és egészséges választás számukra is.